TRAGOM SRPSKE GITARE

10 gradova - 11 koncerata

Koncertom u Kragujevcu, 30. novembra 2018, otpočela je realizacija premijernog multimedijalnog koncertnog programa Tragom srpske gitare a završila se u Sremskoj Mitrovici, 5. decembra 2018. godine.

2017:  30. novembar - Kragujevac, 19. decembar -  Novi Beograd, 26. decembar - Beograd

2018:
25. april - Ruma, 22. maj - Negotin, 19. jul – Vrdnik , 25. jul - Vrnjačka Banja, 04. oktobar - Novi Sad, 18. oktobar - Subotica, 09. novembar - Leskovac i 05. decembra - Sremska Mitrovica.

Deo Projekta (5 koncerata) je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja a realizacija  programa Tragom srpske gitare je poslužila kao primer dobre saradnje više ustanova kulutre i udruženja: Društvo Vrdničana Vidovdan, Vrdnik; Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ Subotica; Leskovački kulturni centar; Udruženje za kulturu življenja Oko, Sremska Mitrovica i IK Prometej Novi Sad.

 

U okviru programa učestvovali su i učenici muzičkih škola. Tom prilikom su mladi gitaristi, kao i svi suorganizatori, dobili prigodne poklone od Nimbus Art.a:

     

Press - najave, objave, kritike i komentari:

http://www.ozon.rs/vesti/2018/koncert-tragom-srpske-gitare/

http://www.nymbusagencija.co.rs/ser_kalendar.html

https://www.facebook.com/nymbusart/

http://seecult.org/kalendar/n

https://www.vesti.rs/Facebook/Tragom-srpske-gitare-SM.html

http://www.sremskenovine.co.rs/2018/12/tragom-srpske-gitare/

https://naslovi.net/2018-11-10/izvor/jugpress/

http://dnevnikjuga.rs/tragom-srpske-gitare-u-lkc/

https://www.vesti.rs/Leskovac/Tragom-srpske-gitare.html

https://jugpress.com/tragom-srpske-gitare/

http://www.seecult.org/content/tragom-srpske-gitare-le

http://jugmedia.rs/lkc-spektakl-u-slavu-srpske-gitare/

http://dnevnikjuga.rs/multimedijalni-koncertni-program-tragom-srpske-gitare/

http://kulturajuga.rs/lkc-multimedijalni-muzicki-program-tragom-srpske-gitare-09-11-2018/

https://www.lkc.org.rs/index.php/uskoro/647-tragom-srpske-gitare

https://novinardkocic.wordpress.com/2018/11/04/leskovacki-kulturni-centar-multimedijalni-muzicki-program-tragom-srpske-gitare-9-novembra-2018/

https://www.facebook.com/nymbusart/?eid=ARDhs3t-nBEKQHCUhz8FVGQYMeZ9lFhUaJe4Tzo6RvbndYF4UGHEN9c8ZwJZZ2QseNCgg0lYAegO4P_J

https://www.facebook.com/leskovacki.kulturnicentar/

http://seecult.org/content/tragom-srpske-gitare-ns

https://www.prometej.rs/news_post_type/tragom-srpske-gitare-multimedijalni-muzicki-program-u-prometejevoj-novoj-galeriji/

https://www.facebook.com/events/1151648218293788/

http://www.vrnjackenovine.net/koncert-tragom-srpske-gitare/

https://www.vesti.rs/Sveti-Sava/Tragom-srpske-gitare-SU.html

https://vojvodjanskenovine.rs/2018/07/17/irig-tragom-srpske-gitare-uros-dojcinovic-gitara/

https://beta.rs/scena/kultura-vesti/93870-koncerti-povodom-186-godina-gitare-u-srbiji-do-oktobra-u-pet-gradova

https://www.subotica.com/desavanja/18.oktobar.2018.-id28328.html

 
Sremske novine
12.12.2018.
  Jugopress
10.11.2018.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Izvod iz teksta*: Sremska Mitrovica
Autorka teksta Gordana Krajačić, muzički kritičar
..............
Tragom srpske gitare

I najzad, stigosmo do cilja našeg putovanja, multimedijalnog koncerta našeg dvostrukog doktora gitare Uroša Dojčinovića u kome su na najbolji mogući način ujedinjeni strpljivi naučnik koji pomno proučava sve u vezi sa gitarom i sjajni interpretator koji svojim instrumentom oživljava te pronađene note, rediguje ih, stvara aranžmane, objavljuje, čini da one steknu publiku, uđu u narod. Ali, dozvolite da još malo zadržim vašu pažnju, za one najstrpljivije koji još nisu odustali od ovih silnih informacija o Sremskoj Mitrovici, čudesnom gradu, koji nije samo u antičkom dobu iznedrio tolike cateve, nego je u prošlom veku dao i veliki broj akademika i univerzitetskih profesora! Jer, kako je mudro rekla studentkinja – prodekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu – „ko pogodi cilj – promaši sve ostalo“, a neki veliki ljudi rekoše i da su nekad „putevi do cilja lepši i od cilja samog“. Ja sam, čini mi se, „meandrirala“ na putu do ovog grada i ovog koncerta upravo kako je to činila i naša divna reka Sava obilazeći ga sa raznih strana, presecajući ga, željna da ga oseti i dotakne iz raznih uglova. Upravo kao i ja!

Na svim mojim brojnim putovanjima, muzika mi je svojevrsna zvezda vodilja koja me često opredeljuje za određene destinacije jer su u odabranim gradovima čuveni festivali. U Mitrovici toga nije bilo, zato se ona i nije našla na mapi mojih putovanja; Ruma – sa pevačkim takmičenjem, Šabac – sa pijanističkim – jeste, Novi Sad – sa NOMUS-om i premijerama u Srpskom narodnom pozorištu – često su bili mete mojih „putešestvenija“! Čak sam i u malom mestu Susi, u Tunisu, slaveći svoj jubilarni 60. rođendan „pronašla koncert“ koji je te večeri ulepšao moje slavlje!

Sala u kojoj se održava koncert je u (dograđenom) delu sadašnjeg Muzeja Srema. Podseća me na umanjenu „Salu knezova“ u „Starom zdanju“ u Aranđelovcu, koju su žitelji ovog šumadijskog grada dozvolili da propadne, a koja je bila sazdana za letnju rezidenciju Obrenovića; knez Mihailo, koji je bio njen idejni tvorac nije dočekao da je vidi; pri otvaranju – izgledala je divno: obložena svilenim tapetama, osvetljena kristalnim lusterima, sa balkonom u sali i ispred nje sa koga se pružao pogled na jedan od najlepših parkovskih prostora u našoj zemlji koga krase skulpture od venčačkog belog mermera, koji je obložio i „Belu kuću“ u Vašingtonu! Sada je „Sala knezova“ kao i čitavo zdanje zatvoreno i dovedeno do rugla. Srećom Mitrovčani imaju drugačiji odnos prema „starim zdanjima“ na njihovom tlu i njihova sala u muzeju blista od beline, osvetljena je sa zidnim svetiljkama koje podsećaju na bukete cveća, balkon sa ogradom od kovanog gvožđa „nadgleda“ dešavanja ispod.

Uroš daje kratke informacije o delima koja će se čuti te večeri. Ima onu pravu meru: spaja kvalitet sa komunikativnošću što je jako teško postići. Ne govori uopšte o satima i danima strpljivog tragalačkog rada – donosi ona gotova rešenja u kojima sve deluje lako – a to je u umetnosti veoma teško dosegnuti. Pridružuje mu se ekipa odabranih poslenika: Svetlana Bojčević-Cicović koju su svi zapamtili po anđeoskim visinama koloraturnog faha u „Carskim jektenijima“, u koje je nezaboravno upredala svoje lirske visine; ovoga puta dočarala je određene, jasno pocrtane karaktere Šlezingerovih pesama iz 1830. godine; lautista, teorbista i master gitare, Andrej Jovanić, specijalista za baroknu muziku izveo je sa Urošem, u spoju dvojice vrhunskih umetnika transkripciju sicilijanske pesme „Kardučja“ Stanislava Biničkog koju vrhunski interpretira i tenor Slavko Nikolić. Dobitnica Premier Prix-a na konzervatorijumima u Antverpenu i u Lajpcigu za baroknu flautu Iva Milošević izuzetno muzikalno i poetično dočarala je zajedno sa Urošem „Tri nokturna“ Ljudmile Frajt. Ćuli smo i jedan od naših retkih koncerata za gitaru Petra Stajića, gde su se Urošu pridružile i članice Gudačkog kvarteta „Intermeco“, osnovanog 1999.

Jedan od ciljeva ovog koncerta, koji je deo velike srpske turneje, gde su umetnici gostovali u Kragujevcu, Beogradu, Rumi, Negotinu, Vrdniku, Vrnjačkoj Banji, Leskovcu, Novom Sadu i Subotici je i predstavljanje „Škole za gitar“ Georgija Milanovića (Adolfa Šlezingera), sina prvog muzičara u Miloševoj Srbiji, koja je prva knjiga ove vrste u nas, objavljena 1842. u vremenu kada se Srbija tek oslobađala od turskih uticaja u svemu pa i u muzici, a koju je Uroš uz pomoć Izdavačke kuće „Prometej“ objavio u formi sličnoj onoj iz prve polovine XIX veka. Prava je dragocenost što su se ovi biseri gitarističke literature čuli i van granica naših velikih gradova. Na kraju koncerta, po principu „konac delo krasi“ čuli smo „Vojvođansku svitu“ „srpskog Tarege“ – Jovana Jovičića, čiju je treperavu, iskrenu i nadahnutu dušu našim podnevljem naš najbolji gitarista Uroš Dojčinović oživeo upravo na takav način.

Vraćajući se u Beograd odjekuju mi u kombiju stihovi Radoslava Radeta Jovanovića koje je pevao Safet Isović:
„Na put se spremam, put mi je dalek
možda se nećemo vidjeti za navijek,
možda će sudba ime da ti briše
možda se nećemo vidjeti više...“

(Decembar 2018.)

*(Objavljeno u knjizi Muzičke kritike, časopisima Muzika klasika i Književne novine - 2018.)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Pismo g-dina Slavka Stanišića, predsednika udruženja Društvo Vrdničana Vidovdan

Uvaženi g-đo Janković i g-dine Dojčinović,

Veliko mi je zadovoljstvo da u ime udruženja Društvo Vrdničana Vidovdan , kao predsednik i zakonski zastupnik, izrazim veliko zadovoljstvo vašim nastupom u Svečanoj sali „Kasina“.

Vaš projekat pod  nazivom Tragom srpske gitare i realizacijom prvog ,od pet koncerata , i to u Vrdniku čini nas ponosnim i pre svega zadovoljnim. Malo je reći zadovoljnim već bili ste divni. Vama g-đo Janković,  veliko hvala  što ste nam omogućili da budemo suorganizatori.

Prisutna publika na koncertu je listom pozdravila aktere koncerta. S  neskrivenim zadovoljstvom, lično, izražavam veliku zahvalnost Prof. dr Urošu Dojčinoviću, velikom prijatelju Vrdnika, što je izdejstvovao kod Vas, g-đo Janković, da prvi koncert upravo bude u Vrdniku. Hvala Vam oboma. Zašto?

Egzistencija jeste baza svekolikog bitisanja. Egzistencija u najširem smislu reči jeste osnova od koje proizilaze i sve druge potrebe čoveka. A kultura?  To je čovekov izraz potrebe da oplemeni svoj ovozemaljski život.

Da ne širimo priču, kako bi svaki pošteni profesor jezika rekao, drži se teme...

Vrdnik, koga moja malenkost poznaje, je naselje velikih ekonomskih, socijalnih i kulturnih vrednosti u prošlosti . A danas i sutra...

Svečana sala „Kasine“, zgrade koja je sagrađena 1804. godine, nedavno restaurirana  i dovedena u prvobitno stanje, zahvaljujući  Vrdničanu, eks Pokrajinskom sekretaru za kulturu i javno informisnje, velikom Slaviši Grujiću, mesto je i stecište mnogobrojnih kulturnih dešavanja. Zgrada je nedavno rekonstruisana  i primljena ove godine da nastavi život Vrdnika nadahnut potrebama građana Vrdnika i šire,  sadašnjim i budućim generacijama.

G-đo Janković, Vaša NVO Nimbus Art i Vi lično, verovatno nesvesno, vratiste na velika vrata potrebu gladne publike za kulturnim događajima kojima se Vrdnik dičio. I afirmaciju udruženja i mene lično. Vašim nastupom p r o d r m a n a je svest o potrebi učestalijih kulturnih dešavanja u Vrdniku i Opštini Irig. Malo je reći da je nastupila prelomnica, gotovo potres , u učmalim razmišljanjima građana i dobrim delom čelnika koji brinu o kulturi. A da li dovoljno?  

Da Vrdniku, kao šestoj banji Pokrajine Vojvodine,treba što više kulturnih dešavanja nije sporno. Sporno je to da ih NEMA u dovoljnom broju.

G-đo Janković,
Vi i gospodin Prof. dr Uroš Dojčinović, Vašim angažovanje na realizovanom  projektu u Vrdniku, učinili ste meni lično a i udruženju na čijem sam čelu, posebnu čast jer ste nam omogućili da nas drugačije gledaju sada, samo nedelju dana posle.
Naše udruženje, koje  traje bezmalo 16 godina, danas registrovano u APR kao NVO, koje se bavi registrovanim  delatnostima u oblastima: sport, kultura, ekologija i turizam, sa ponosom možemo reći - nastavljamo rad još intenzivnije. I ne libimo se reći - učimo se od boljih. Samo čovek koji je sklon učenju i radu na sebi celog života, čovek Vrdničan, koji izuzetno voli svoje mesto,  može vrednovati Vaš odnos prema potrebama Vrdnika za produhovljavanjem.

Vrdnik, prvobitno poljoprivredno, zatim rudarsko, u čijem periodu je Vrdnik u 19. i 20. veku doživeo nezamislivi procvat, zatim  radničko a sada banjsko i turističko mesto,  traži izlaz iz svakodnevice vapeći ne samo za infrastrukturnom preobražaju naselja, već i lek za dušu –svekolikoj kulturi i kulturnim dešavanjima.

Još jednom hvala Vam, dragi naši gosti, učesnici predivnog  koncerta  održanom 19.07.2018. godine u Vrdniku. Vratili ste nam veru da mi građani možemo dobrom saradnjom i komunikacijom, horizontalnom i vertikalnom, doprineti kulturnoj nadgradnji naselja.

Mi, u ulozi domaćina,  trudili smo se svojski da to stvarno i  budemo.  

Neizmerno zahvalan,
Slavko Stanišić, predsednik udruženja Društvo Vrdničana Vidovdan

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
detaljnije: https://www.facebook.com/nymbusart/

Svečana sala „Kasina“, Vrdnik
19. jul 2018. u 20 časova

Multimedijalni koncertni program

TRAGOM SRPSKE GITARE

UROŠ DOJČINOVIĆ, gitara

U lepoj i akustičnoj svečanoj sali „Kasina“ održan je prvi od pet multimedijalnih koncertnih programa
TRAGOM SRPSKE GITARE.

detaljnije...


     

   

   

O našim domaćinima:
„Udruženje Društvo Vrdničana Vidovdan je nevladina organizacija osnovana radi obeležavanja proslave Vidovdana, koje Vrdnik kao naselje proslavlja neprekidno već 130. put kao i organizovanje i drugih manifestacija kulturnog sadržaja . Intenzivnijim razvojem turizma u Vrdniku - kao proglašenoj šestoj banji Vojvodine, mnogostruko je porasla potreba za objedinjavanjem nastojanja svih udruženja, aktiva i organizacija u mestu Vrdnik da se sve većem broju gostiju i posetilaca ponude što kvalitetniji kulturni sadžaji. Svoju aktivnost, u skladu sa Planom rada i Statuta, udruženje teži organizovati sa svim ostalim udruženjima, aktivima i organizacijama, kao i lokalnim organima vlasti i institucija, kao organizator ili suorganizator.”  - Slavko Stanišić , predsednik Društva

http://www.irig.rs/opshtina-irig/mesta/vrdnik

https://www.facebook.com/nymbusart/

Arhiva vesti
2017.   2016.   2015.   2014.   2013.   2012.   2010.
na prethodnu stranu / na vrh strane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(c) Agencija "Nymbus", Beograd, 2015.