2018.
 
Projekat: TRAGOM SRPSKE GITARE

Multimedijalni muzički program Tragom srpske gitare, podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, prvi put integralno predstavlja kapitalna srpska solistička i kamerna dela za gitaru.
Program će biti realizovan u pet gradova Srbije (Vrdnik, Novi Sad, Subotica, Valjevo i Kosovska Mitorvica) u periodu od 19. jula do kraja oktobra 2018. Takođe kao poseban program na Festivalu klasične muzike Vrnjci 2018. i, ako tehnički uslovi dozvole, u Gnjilanu.

Na programu su prve kompozicije J. Šlezingera nastale u Srbiji 1830; prvi srpski Divertimento za gitaru G. Milanovića 1842; prvi srpski Koncert za gitaru i orkestar P. Stajića iz 1964, kao i premijerno izvođenje niza dela za gitaru srpskih autora poput Konjovića, Biničkog, Lj. Frajt, V. Kulenovića, Jaše Tomića i dr, a povodom obeležavanja 186 godina od pojave gitare u Srbiji.

Na video bimu se u toku koncerta emituju fotografije, faksimili i propratni tekstovi. Takođe promovišemo i prvo srpsko publikovano izdanje Milanovićeve Škole za gitar, štampane 175 godina nakon njenog nastanka (izdavač Prometej Novi Sad, 2017), ​​a publika će imati prilike da na koncertu dođe i do jedinstvenog seta sabranih solističkih albuma U. Dojčinovića: Jugoslovenske premijere - Istorijski snimci 1983-1993 (izdavačBiveko, Beograd, 2017).

U programu učestvuju:
Svetlana Bojčević Cicović, sopran /Slavko Nikolić, tenor
Uroš Dojčinović i Andrej Jovanić, gitare
Iva Milošević, flauta
Kvartet Intermeco

Autor programa je prof. dr Uroš Dojčinović a Nimbus Art organizator i realizator.

prezentacija programa (pdf)

na prethodnu stranu / na vrh strane

 

 

 

 

(c) Agencija "Nymbus", Beograd, 2014.